
U.S. Department of Labor

Letter # 20081016-8697

Occupational Safely and Health Administration
Washington, D.C. 20210

Reply to the atlention of:

Re: Whether EZ-MARKER assured grounding marker may be used to
color code electrical cords under 1926.404(b)(1)(iii)(G).

Question: The AJSolutions', Inc. EZ-MARKER assured grounding marker is a device
that is used to color code electrical cords, in order to keep track ofwhen inspections take
place, instead ofusing colored tape. Specifically, it attaches to an electrical cord and
can be set to show one ofseveral colors. Is it permissible to use this device to color code
electrical cords to meet the test recording requirement in 1926.404(b)(I)(iii)(G)?

Answer

OSHA is generally precluded from approving or endorsing specific products. The
variable working conditions at job sites and possible alteration or misapplication of an
otherwise safe piece of equipment could easily create a hazardous condition beyond the
control of the equipment manufacturer. However, where appropriate, we try to give some
guidance to help employers assess whether products are appropriate to use in light of
OSHA requirements.

Under 29 CFR 1926.404(b)(I)(i), the employer must use either ground fault circuit
interrupters (in accordance with 1926.404(b)(1)(ii» or an assured equipment grounding
conductor program ("AGCP") that meets the criteria in 1926.404(b)(1 )(iii). One of the
AGCP criteria requires periodic testing of electrical cords; under 1926.404(b)(1)(iii)(G)
an employer shall record these tests as follows:

Tests performed as required in this paragraph shall be recorded. This
test record shall identify each receptacle, cord set, and cord- and plug­
connected equipment that passed the test and shall indicate the last date
it was tested. This record shall be kept by means of logs, color coding,
or other effective means and shall be maintained until replaced by a
more current record. The record shall be made available on the jobsite
for inspection by the Assistant Secretary and any affected employee.
[Emphasis added).



Section 1926.404(b)(1)(iii)(G) does not specify particular materials that an employer
must use when using color coding to comply with this provision. Therefore,
I926.404(b)(1 )(iii)(G) does not prohibit the type of device you describe for color coding.

Noah Connell, Acting Director
Directorate of Construction

NOTE: OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation
letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they
cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation
of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by
changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new
information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at
http://www.osha.gov.
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